info@beykonlazer.com   +90 332 345 0 344   +90 546 110 80 42  
Beykon Lazer Kaynak Makinesi

ÜRÜNLER

Beykon Lazer Kaynak Makinesi


STOK KODU : BL-001




LAZER KAYNAK TEKNOLOJİSİ

Lazer kaynağı teknolojisi, günden güne gelişen global endüstride çoğu sektörde bir ihtiyaç haline gelmeye başlamıştır. Geleneksel MIG ve TIG kaynağı türlerine göre kıyasla sunduğu avantajlar bu sektörlerde çalışan çoğu işletmenin dikkatini çekmektedir. Lazer teknolojisinin gelişim hızıyla orantılı olarak lazer kaynak yönteminin faydaları da her geçen gün artmaktadır.
Lazer kaynağı, metal parçaları birleştirmek için lazer ışınını kullanan oldukça hassas bir kaynak işlemidir. Lazer ışını, bağımsız bir lazer kaynağı tarafından üretilir ve makineye monte edilen veya elle tutulan bir kolimatör 'torcuna' ve iş parçasına yönlendirilir. Yönlendirilmiş enerji ışını iş parçalarını (ve gerekirse dolgu çubuğunu) ısıtır ve eritir ve ortaya çıkan ısı havuzu, hedefleri birbirine kaynaştırarak yüksek derecede entegre bir kaynak oluşturur.
Lazer kaynağı, metal parçaları eritmek ve kaynaştırmak için odaklanmış, paralelleştirilmiş, yüksek yoğunluklu bir ışık huzmesi kullanan, yanısıra dolgu çubuğundan gelen ekstra malzemeyi kullanan bir tekniktir. İşlem, lazer ışığı üretip ardından onu bir kolimatör/optik kafasına ileterek çalışır. Daha sonra metal parçaların birleşim noktasına odaklanarak üst düzey lokal bir ısı oluşumuna ve oldukça dar bir alanda ısı havuzuna neden olur.

Lazer kaynak ışını tipik olarak katı hal, fiber veya CO2 lazer tarafından üretilir ve bunların her biri göreceli avantajlara sahiptir. Kirişin odak noktasında metal erime noktasına ulaşır ve dolgu çubuğunun gerektiği gibi eritilebileceği lokalize bir havuz oluşturur. Lazer ışını daha sonra eklemin yüzeyi boyunca hareket ettirilir. Bu, ön kenarı eritir ve havuzun erimiş, kaynaşmış arka kenarını soğumaya ve katılaşmaya bırakır. Başarılı bir kaynakta, soğutulmuş metal her iki parçaya da kabaca eşit derecede bağlanır ve oksidasyondan uzak kalır.
Lazer kaynağının önemli bir avantajı, uygulanan enerjinin yüksek hassasiyeti ve yakın kontrolüdür. Enerji, neredeyse hiç aşırı uygulama veya yayılma olmadan, kaynağın tam olarak gerekli olduğu yere tam olarak yönlendirilebilir. Diğer kaynak yöntemlerine göre çok daha küçük ısıdan etkilenen bölge ile son derece hassas sıvılaştırmaya olanak tanır. Bu, çevredeki alanlara daha az zarar verir ve toplu ısınmayı ve buna bağlı deformasyonu azaltır.
Minimum kaynak çıktısı ile elde ettiği yüksek kaynak hassasiyeti, eski kaynak yöntemlerine kıyasla çok daha düşük maliyetli ve verimlidir. Kullanıcı içinde ekstra bir kolaylık olarak kaynak sonrası dezenformasyon minimum derecede ve temizlemeye gerek duyulmayacak şekildedir.

Lazer kaynak yöntemi; daha yüksek hızda kaynak işleme hızıyla, maliyet açısından sağladığı avantajlarıyla, işlem sonrası çıkan verimli ürün kalitesiyle kaynak operasyonunu oldukça basit bir işlem haline getirmektedir.
Lazer kaynağının alüminyum, paslanmaz çelik, karbon çelik, galvaniz ve bakır gibi materyaller üzerinde kullanılması, kullanıcı için ekstra bir ürün çeşitliliği sağlamaktadır. MIG/TIG gibi kaynak türlerine elverişli olmayan ince malzeme kaynağında, çok daha düşük güç tüketimiyle verimli sonuçlar elde edebilmektedir.
Lazer kaynağı yaygın olarak otomotiv, havacılık ve medikal endüstrilerinin yanı sıra elektronik, metal işleme, inşaat ve sanayi makinesi üretimi endüstrilerinde de kullanılmaktadır. Geleneksel yöntemlerle kaynak yapılması güç olan alüminyum gibi malzemelerin kaynaklanması için özellikle kullanışlıdır.
Lazer kaynağı, yüksek teknolojili üretim ve mühendislikte giderek daha önemli bir teknik haline gelmeye başlamıştır. Kullanıcısına; geleneksel kaynak tekniklerine göre birçok avantaj sunmaktadır. Lazer kaynağı hızlı ve hassas bir şekilde temiz ve güçlü kaynaklar oluşturabilmektedir.
 

Lazer Kaynağının Avantajları Nelerdir?
Hassasiyet: Lazer kaynağı, yüksek doğrulukla küçük, karmaşık kaynaklar oluşturabilen hassas bir kaynak tekniğidir. Işın enerjisi çok hassas bir şekilde kontrol edilebilir, böylece ısıdan etkilenen bölge en aza indirilir ve bozulma ve malzeme israfı minimum seviyededir.
Hız: Tekniği hızlıdır. Enerji çok yoğun olduğundan kaynak havuzunu hızla ısıtır. Isının diğer kaynak yöntemlerinde olduğu gibi yayılmaya zamanı yoktur. Havuzun hücum kenarı standart kaynak uygulamaları kullanılarak hızlı bir şekilde ilerletilebilir.
Çok yönlülük: Lazer kaynağı metaller, plastikler ve hatta bazı seramikler dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeleri birleştirmek için kullanılabilir. İşlem aynı zamanda, diğer kaynak teknikleriyle genellikle mümkün olmayan, birbirine benzemeyen malzemeleri birbirine kaynaklamak için de kullanılabilir.
Kalite: Lazer kaynak, tutarlı mekanik özelliklere sahip yüksek kaliteli kaynaklarla sonuçlanır. Dolgu çubuğu gerekmiyorsa, kaynaklar genellikle birleştirilen malzemelerin mukavemet, dayanıklılık ve korozyon direnci açısından özelliklerine uyacaktır. Kaynaklar gözeneklilik, kalıntılar ve kırılmalar gibi kusurlardan arınmış olma eğilimindedir.
Otomasyon: Lazer kaynağının otomatikleştirilmesi kolaydır; daha önce yalnızca punta kaynağıyla ulaşılabilen yüksek hacimli üretim ve tutarlı kalite sunar. Bu, hassasiyet ve tekrarlanabilirliğin önemli olduğu otomotiv, havacılık ve elektronik endüstrilerinde özellikle önemlidir.

Lazer Kaynağı Kullanılarak Ne Tür Malzemelere Kaynak Yapılabilir?
Metaller: alüminyum, bakır, pirinç, çelik, titanyum ve nikel. İşlem, önemli ölçüde farklı kalınlıktaki parçaları birleştirmek için kullanılabilir ve uygulamalarını geleneksel termal veya elektrikli kaynak yöntemlerinden daha geniş bir görev yelpazesine genişletir.
Plastikler: polikarbonat, naylon ve ABS gibi bazı termoplastikleri kaynaklamak için kullanılabilir. Düşük ısıtma ve yüksek derecede lokalize erime, kaliteli kaynaklarla sonuçlanır.
Seramikler: bazı seramikler (özellikle alümina ve zirkonya) lazerle kaynaklanabilir. Bunlar ve diğer bazı seramikler, normal termal yöntemlerle elde edilmesi çok daha zor olan bir şekilde lazerle eritilip kaynaştırılabilir.
Kompozitler: Karbon fiber takviyeli plastikler (CFRP'ler) bu tekniğe uygundur. Metal parçaların karbon fiber kompozitlere lazerle kaynaklanması konusunda da ileri düzey araştırmalar ve erken başarılar mevcuttur.

Lazer Kaynağı İlave Koruyucu Gaz Olmadan Yapılabilir mi?
Duruma göre değişir. Çoğu seramik ve plastik için atmosferik oksidasyon etkileri küçüktür ve koruyucu gaz ihmal edilebilir. Metaller, oksidasyonu ve kötü derecede bozulmuş kaynakları önlemek için koruyucu gaz gerektirir. Korumayla ilgili birkaç ayrıntı daha aşağıda listelenmiştir:
Azot; alüminyum, karbon çeliği ve titanyum için koruyucu gaz olarak uygun değildir. Kırılgan olmalarına neden olur.
Helyum; mükemmel bir evrensel koruyucu gazdır, ancak maliyeti onu birçok uygulama için kullanışsız hale getirir.
Argon; çoğu uygulamada işe yarayan iyi bir uzlaşma sunmaktadır.


BEYKON LAZER KAYNAK MAKİNESİ
Çalışma Malzemeleri;
-    Metal kaynağına uygundur.
-    Karbon çeliği, paslanmaz çelik, alüminyum, galvaniz vb. üzerinde kullanılabilmektedir.


Ürün Özellikleri;
-    Güç; 1000, 1500, 2000, 3000W
-    3’ü 1 Arada Fonksiyonu; Lazer Kaynağı, Temizleme ve Kesim
-    Uzunluk x Genişlik x Yükseklik : 1200 x 650 x 1150 mm
-    Tip; Su Soğutmalı
-    Kaynak Malzemesi Kalınlığı: 1-5 mm
-    Türkçe Menü ve Kullanım Arayüzü Desteği
-    10 Metre Kaynak Torcu
 

GÜÇ

KARBON ÇELİK

 

SS304

 

ALÜMİNYUM

 

1000W

3MM

3MM

2MM

1500W

4MM

4MM

3MM

2000W

5MM

4MM

5MM

3000W

8MM

8MM

6MM

 

Tablo 1. (Lazer Kaynağı İçin Elverişli Maksimum Parça Kalınlığı)

3’ü 1 Arada Fonksiyonu;
Lazer Kaynak Fonksiyonu;

-    Lazer kaynak makinesi karbon çeliği, paslanmaz çelik, alüminyum, altın, gümüş, titanyum, nikel, kalay, bakır ve diğer metallerin ve ilgili alaşımların kaynağı için uygundur.
-    Eski tip kaynak yöntemleri ile karşılaştırıldığında kaynak verimliliği çok daha yüksek seviyededir. 
-    Kaynak çıktısı kullanımı (kaynak teli, gaz ve enerji) minimum seviyededir. Bu durum işletme maliyetleri açısından kullanıcıya maliyet üstünlüğü sağlar.
-    Kaynak torcu, hafif, kullanımı kolay ve oldukça işlevseldir.
-    Farklı kaynak ihtiyaçlarına göre kullanılabilir.
-    Kaynak yüzeyi geleneksel kaynak yöntemleri ile karşılaştırıldığında, pürüzsüz denilebilecek seviyededir. Kaynak tesviyesine ihtiyaç yok denilebilecek kadar azdır.
-    Yoğunlaşmış lazer ışını kontrol edilir ve iş parçasının küçük bir alanına odaklanabilir. Bu sayede yüksek hassasiyette daha verimli bir kaynak sunar.
-    Isıdan etkilenen bölgenin daha küçük olması nedeniyle düşük sıcaklık girdisi gerektirir.


Lazer Temizleme Fonksiyonu;
-    Lazer temizleme fonksiyonu, torç başlığı değiştirilerek ve kullanım ara yüzünden mod değişimi yaptıktan sonra kullanılabilmektedir.
-    Temizleme yapılacak kirli, paslı ya da termal nedenlerle bir takım bozulmalara maruz kalmış iş parçası üzerine odaklanan lazer ışını ile temizleme işlemi yapılabilmektedir.
-    Lazer ışınının odaklandığı yüzeydeki deformasyonu düşük ısı girdisi ile minimum seviyeye düşürür.


Lazer Kesim Fonksiyonu;
-    Lazer kesim fonksiyonu, kaynak nozulu değiştirilerek kullanılabilmektedir. 
-    İş parçası üzerinde yoğunlaştırılmış lazer ışını ile yüksek güçte, geleneksel kesim yöntemlerine kıyasla çok daha pürüzsüz ve minimum dezenformasyon ile kesim işlemi yapılır.
-    Diğer fonksiyonlara nazaran bu işlem esnasında enerji yoğunlaştırılarak kesim alanında lazer ışınının gösterdiği noktaya yüksek güç sarfetmektedir.
-    Bu işlem esnasında lazer ışınının doğrudan veya dolaylı olarak; göze, cilde veya ısıya karşı duyarlı bir zemine yansıması ya da hedef alınması son derece sakıncalıdır. Bu nedenle makine kullanımı sırasında gerekli tüm iş güvenliği önlemleri alınmalı ve bilinçli şekilde kullanılmalıdır.